gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

NOBEL, TEUS/MERLIJN VERBO

SOCIAL MUSIC

Genre: Jazz & Fusion
Label: FLYIN' HIGH
Releasedatum: 24-06-2016
Herkomst: NL
Item-nr: 3552609
EAN: 8714835116370
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Trompettist Teus Nobel heeft sinds 2012 definitief een plaats in het muzikale landschap veroverd: zijn twee albums kregen lovende recensies, hij werd uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent en won vorig jaar de Laren Jazz Award. Het nieuwe album Social Music, dat op 24 juni verschijnt, is voortgekomen uit een intensieve samenwerking met gitarist en componist Merlijn Verboom. Het resultaat is dirty electronic jazz: een mix van jazz, electronica, grooves en filmische sferen.
Vrijwel alle composities zijn van de hand van Teus en Merlijn Verboom. In elke fase van het opnameproces werd steeds een extra muzikant toegevoegd. Pianist/componist Alexander van Popta (Re:Freshed Orchestra, Ntjam Rosie) was begin 2016 de laatste, nadat in een eerder stadium gitarist en bassist Rory Ronde (New Cool Collective, Wouter Hamel) en drummer Tuur Moens (Ntjam Rosie, Rogier Telderman Trio) hun bijdrage hadden geleverd. Als gastsolisten tussen het veelal elektronische- en gitaar-geweld van Social Music werden akoestische zwaargewichten bij het project gehaald: fagottist en Nederlandse Muziekprijs-winnaar Bram van Sambeek, violist Yannick Hiwat en Edison-winnaar Joris Roelofs op basklarinet.
Merlijn’s werkzaamheden als componist voor film- en reclamemuziek hebben bijgedragen aan het filmische karakter van het album. Thema’s en vorm waren ondergeschikt aan het gevoel dat de compositie moest uitdragen. Het resultaat is een mix van jazz, electronica, grooves, en akoestische elementen, waarin vrijheid centraal staat. Bij het componeren lieten Teus en Merlijn zich beïnvloeden door o.a. Miles’ Bitches Brew, Flying Lotus en ook de Gatecrash albums van Neerlands eigen Eric Vloeimans.
De term Social Music is afkomstig uit een interview van Miles Davis uit 1982 wanneer hij aangeeft dat hij de hedendaagse geïmproviseerde muziek geen jazz meer noemt:
“I call it Social Music. All the social melodies are out in the air. You take out what you want and leave what you don’t like.”

nieuwsbrief