gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

LONESOUND

GREAT OUTDOORS

Label: SELF RELE
Releasedatum: 19-06-2014
Herkomst: NL
Item-nr: 3284239
EAN: 8717953141514
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Lonesound is een band rondom de Britse singer-songwriter James Ewers, waarvan de afgelopen jaren al een drietal EP's verschenen in de reeks The Great Outdoors. Deze drie EP's zijn nu door het Nederlandse label Miller Records samengevoegd op één album, toepasselijk getiteld The Great Outdoors EP's.

James Ewers begon zijn muzikale loopbaan een jaar of tien geleden in de band My Luminaries. De band scoorde in het Verenigd Koninkrijk hits met singles zoals 'Jumping the Great White' en 'The Outsider Steps Inside' en viel in 2010 uiteen na een optreden op Glastonbury. Ewers zou vanaf dat moment verder gaan onder de noemer Lonesound.

Op The Great Outdoors EP's horen we de liedjes voorbijkomen die Ewers in een bestek van een jaar opnam, om deze vervolgens in drie etappes uit te brengen. Het album opent met de titeltrack die muzikaal wel wat doet denken aan New Order in vroegere tijden. Het nummer gaat naadloos over in 'In My Dreams Tonight', een behoorlijk catchy popliedje in de stijl van The Killers, maar dat kan ook komen omdat het stemgeluid van Ewers regelmatig doet denken aan die van zowel Midge Ure als van Brandon Boyd. 'A Little While Longer' begint met een spooky pianogeluid maar gaat dan verder als een dromerige ballade, waarin Lonesound over de onzekerheid van het leven zingt. Met 'I'm Feeling Lucky' horen we vervolgens weer een uptempo stuk alternatieve pop die ook zo uit de tachtiger jaren had kunnen komen.

'Don’t Hold Me Back', waarmee eerder The Great Outdoors (pt. 2) opende, is ook alweer zo'n catchy liedje dat meteen in je hoofd blijft zitten. De melodielijn klinkt heel bekend maar het valt niet echt te plaatsen waar we dit eerder hoorden. 'Who Was Watching?' doet op zijn beurt wel weer wat denken aan het hitwerk van de band Keane. In 'Lisa Settled Down' horen we vervolgens het verhaal van een oude vlam van Ewers die met een vriend uit het verleden in het huwelijksbootje springt. Toch heeft Ewers daar geen spijt van. 'Some dreams are better off never coming true'. In het daaropvolgende 'Long Gone' horen we een verrassend duet met zangeres Leah Kardos.

Met 'A Place For Everyone' openen we het derde en eveneens laatste hoofdstuk tot op heden in de muzikale loopbaan van Lonesound. De openingstrack van The Great Outdoors (pt. 3) laat duidelijk een ander geluid horen dan de voorgaande tracks. 'A Place For Everyone' is weer zo'n fraaie ballade waarbij vooral de piano en violen een prominente rol spelen. Datzelfde ingetogen geluid horen we ook in het nummer '(You Don’t Have To Be) Strong'. De muzikant had duidelijk net een nieuwe scharrel toen hij de liedjes voor deze EP schreef, want ook in 'As We Go Along' is het weer één en al rozegeur en maneschijn. Maar net op het moment dat je denkt dat al het glazuur van je tanden gaat knallen weet Lonesound de dag te redden met het wat duistere 'Fallen Leaves'. Al schrokken we wel eventjes van het Twarres-achtige intro, maar dat bleek vals alarm te zijn.

Liefhebbers van alternatieve popmuziek uit de tachtiger jaren, zoals Ultravox, The Alarm en New Order, zullen deze plaat zeker weten te waarderen. Vinylliefhebbers zullen nog moeten wachten tot juni als The Great Outdoors EP's op zowel zilverkleurig als zwart vinyl zal worden uitgebracht. Eind juni zal Lonesound een aantal in-store optredens geven in Nederland. Kijk hieronder of hij ook bij jou in de buurt komt.

(tekst: fok.nl)
Door Redactie op 2014-07-01

nieuwsbrief