gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

2LP+CD

Tien jaren duren lang als je wacht op het nieuwe album van je favoriete artiest. Maar tien jaren duren nog veel langer als die artiest David Bowie heet. Want Bowie was in 2004 door menigeen al voorgoed afgeschreven. Het instorten op het podium, de ingrijpende hartoperatie en de bijhorende berichtgeving over een slechte gezondheid zorgden bij vele fans voor een stemming in mineur. Toch heeft de 66-jarige meester van de metamorfoses hen allen bij de spreekwoordelijke poot gehad.

Fans maar ook muziekcritici, werden eerder dit jaar namelijk volslagen onverwachts verrast met het breekbare Berlijn-eerbetoon Where Are We Now?. De prachtige slepende ballade was meteen ook nog eens de aankondiging van een volledig nieuw album.

Eerste indrukken? Het is een uiterst diverse, bevlogen en vitale rockplaat geworden. Hoezo slechte gezondheid? Hoezo 66 jaar is veel te oud? Nee hoor, Bowie is het schrijven nog lang niet verleerd.

Neem dat harde titelstuk maar eens als voorbeeld. Een droge, sobere, staccato beat, gecombineerd met die prachtige stem waar dat welbekende korte delaytje overheen ligt. Het is een machtige kickstart van een onvervalst rockalbum dat standaard 14 nummers kent. Al verschijnt de cd in Nederland enkel als ‘limited version’. Dus mét die drie extra nummers.

Het tweede nummer is verrassend. In Dirty Boys is een prominent rol weggelegd voor een baritonsaxofoon. Bowie zing over de nacht en zo klinkt het nummer ook. Met snerpende gitaren die klinken als bange, krijsende meisjes. ‘When the day is past, we’ll have no choice. We will run with the dirty boys’.

Over de gitaarpartijen op dit Bowie-album gesproken: die hebben, veel meer dan de afgelopen drie albums, een vrije rol gekregen. In de song Dancing Out In Space dansen psychedelische noten van David Torn rondom een uptempo ritmesectie die vervaarlijk stampt zoals Lust For Life van Iggy Pop dat ooit ook deed. Dan gieren de soundscapes uit de instrumenten van Gerry Leonard (Love Is Lost) of soleert Earl Slick als een beest (Valentine’s Day).

The Stars (Are Out Tonight) blijkt de zeer logische tweede single van het album. Erg toegankelijk en zeer fijn in het gehoor liggend. Handclaps rondom de refreinen, een akoestisch gitaartje als onderlaag, veel verschillende Bowiestemmen die over elkaar buitelen: een gegarandeerde hit. Het prachtige rustpunt van dit album is de eerste single van dit album. Eigenlijk het enige afwijkende nummer op het album. Het nummer moest 8 januari een verrassingseffect creëren. Welnu, dat is gelukt. Over verrassingseffect gesproken: If You Can See Me is een ware freaksong met progrock-achtige songstructuren. Gedurfd nummer, met als slagroom op de taart een indrukwekkende hoofdrol voorde stem van Bowie’s vaste bassiste Gail Ann Dorsey.

Boss of Me heeft door de korte sax-tonen een beetje weg van Let’s Dance. Een andere verrassing is het hardrocknummer (You Will) Set The World On Fire. Spierballenrock, keiharde gitaren voorin in de mix, een waanzinnige riff doe tevens veel ruimte voor Bowies stem laat. Ergens schreeuwt hij geagiteerd: ‘I can hear the nation cry, you will set the world on fire!’ Over wie gaat, blijft onduidelijk. Bowies teksten zijn ook dit album vaak vanuit de derde persoon geschreven en daardoor net zeer moeilijk te doorgronden cryptische puzzels.

Heat is een donker nummer met industriële geluidscapes en weer zo’n onbegrijpelijke tekst vol met symboliek: ‘Trapped between the rocks, blocking the waterfalls’. De dansende basnoten worden gespeeld door een fretloze gitaar, zodat het zwevende aspect nog meer tot z’n recht komt. So She is het eerste bonusnummer. Lekker lichtvoetig, vrolijk zelfs. ‘She saw me smile, feeling like I’d never been’, meldt Bowie blij. Plan is een korte instrumentale track met een harde, prettig overheersende gitaarpartij. I’ll Take You There is de titel het laatste nummer op The Next Day. Een fraai ‘who ho!’-koortje, een levendig, lekker stevig gespeeld tempo en een zingende Bowie in topvorm. Met recht een climax van dit prachtige album.

Andere hoogtepunten? Het eerder genoemde Dirty Boys. En Valentine’s Day. De donkere tekst over een Amerikaanse high school-shooter (he’s got something to say, it’s valentine’s day, boom boom, bang dead, bang dead!’) wordt gezongen over een recht toe recht aan-rocksong met beregoede gitaarriff.

Maar ook Love is Lost is waanzinnig. Dat is een song die Scary Monsters met die kenmerkende botte gitaarpartijen van Outside verenigt. How Does The Grass Grow is eveneens hoogstaand. Een nummer met gierende gitaarnoten, dwingende baspartijen een geweldige gitaarsolo en een prachtig galmend ‘yayayaya’ op de achtergrond. Zowel dit nummer als ook die andere uitblinker I’d Rather Be High bevat een trieste tekst over WOII. Laatstgenoemde lied bevat een verbluffend mooi verzonnen refrein met de doeltreffende, depressieve soldatenwoorden: ‘I’d rather be high, I’d rather be flying, I’d rather be dead, or out of my head, than training these guns for the men in the set’. Ook You Feel So Lonely You Could Die is schitterend. Beatlesque volvette violenbakken wisselen gillende vrouwenkoortjes af die zo door Roger Waters verzonnen hadden kunnen zijn.

Dit 24e studioalbum van David Bowie is kortom uitzonderlijk goed geslaagd. Niet saai, niet ingedut, nergens ondermaats. Neen: ‘Chameleon Bowie strikes again’. Want na Major Tom, Ziggy Stardust, The Thin White Duke, Aladdin Sane en Nathan Adler, had Bowie zich de afgelopen jaren gewoon een ander alter-ego aangemeten. Die van té oude man met een té slechte gezondheid. Een artiest die het muzikaal allemaal niet meer kon bijbenen.

Maar sinds begin 2013 is David Bowie weer helemaal terug en blijkt dat hij niets maar dan ook niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. The Next Day mag, samen met Outside, tot het beste Bowiewerk van de afgelopen dertig jaar gerekend worden.



Tracks

Disc 1
1. The Next Day (Album Version)
2. Dirty Boys (Album Version)
3. The Stars (Are Out Tonight) (Album
4. Love Is Lost (Album Version)
5. Where Are We Now? (Album Version)
6. Valentine's Day (Album Version)
7. If You Can See Me (Album Version)
8. I'd Rather Be High (Album Version)
9. Boss Of Me (Album Version)
10. Dancing Out In Space (Album Version
11. How Does The Grass Grow? (Album Ver
12. (You Will) Set The World On Fire (A
13. You Feel So Lonely You Could Die (A
14. Heat (Album Version)
Disc 2
1. Boss Of Me - Album Version
2. Dancing Out In Space - Album Versio
3. Apache
4. (You Will) Set The World On Fire -
5. You Feel So Lonely You Could Die -
6. Heat - Album Version
7. So She - Bonus Track
8. Plan - Bonus Track
9. I'll Take You There - Bonus Track
Disc 3
1. The Next Day - Album Version
2. Dirty Boys - Album Version
3. The Stars (Are Out Tonight) - Album
4. Love Is Lost - Album Version
5. Where Are We Now? - Album Version
6. Valentine's Day - Album Version
7. If You Can See Me - Album Version
8. I'd Rather Be High - Album Version
9. Boss Of Me - Album Version
10. Dancing Out In Space - Album Versio
11. Apache
12. (You Will) Set The World On Fire -
13. You Feel So Lonely You Could Die -
14. Heat - Album Version
15. So She - Bonus Track
16. Plan - Bonus Track
17. I'll Take You There - Bonus Track

nieuwsbrief