gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

In zijn lange loopbaan is de Utrechtse rietblazer Gijs Hendriks (74) vaak tussen wal en schip gevallen: te avontuurlijk voor de mainstream, te swingend voor de avantgarde. Hoe belachelijk en schadelijk die 'richtingenstrijd' ooit was, besef je als je deze opnamen uit 1976 en 1977 hoort van Hendriks' kwartet, vanwege juridische problemen nu pas uitgebracht.

Dit is uitstekende, nog altijd frisse jazz van een individualist die uit de bebop een eigen taal had ontwikkeld. Op klarinet en vier soorten sax bouwt Hendriks clichévrije solo's op met een robuuste, zangerige toon die soms ook iets kwetsbaars heeft, op basis van composities waar een vindingrijke draai in zit. De gastblazers, trombonist Slide Hampton en trompettist Sonny Grey, zorgen voor aangename afwisseling, net als het 'koperkoor' op twee stukken. Vooral pianist Siegfried Kessler strooit wat abstractie door de melodieuze en ritmische structuren.
Door Redactie op 2012-06-13

nieuwsbrief